Zůstat v nájmu, nebo radši hypotéku?

Toto je opravdu zajímavý článek, který na krásném příkladu ukazuje, že hypotéka je právě teď výrazně dražší než nájem.

Hypotéku, nebo zůstat v pronájmu? Situace se za poslední dva roky změnila a to hlavně vlivem rostoucí úrokové sazby a zdražování cen bytů a splátka hypotéky, je tak v průměru o 4.592,- Kč dražší než nájemné!

To, co platilo pro realitní trh v roce 2019 a 2020, je dnes minulost. Loňský rok tažený nepříznivými vlivy pandemie koronaviru se projevil a změnil pro Čechy dlouho zažitou definici bydlení, tedy bydlení ve svém. Podle krajského srovnání průměrných měsíčních hypotečních splátek a cen nájmů se totiž v současných podmínkách z hlediska měsíčních výdajů spíše vyplatí žít v pronajatém bytě než kupovat vlastní.

Průměrná měsíční hypoteční splátka při 25leté době splatnosti hypotéky na byt o 60 metrech čtverečních vychází o 4.592,- korun dráž než pronájem obdobného bytu. Ještě v roce 2020 byla přitom situace opačná. Měsíční splátka hypotéky byla o 2 241 korun levnější.

Hlavním důvodem je růst úrokových sazeb hypoték a cen nemovitostí. V lednu 2021 jste mohli získat sazbu 1,84 % ale prosinec končil s průměrnou úrokovou sazbou 2,99 % (respektive 4,07%). To je rozdíl přes jeden, respektive dva procentní body a to lze považovat za rekord na hypotečním trhu.

Sazby hypoték podle analytiků dále porostou v tomto roce až k hranici 5 - 6 % a jasně se ukáže, že: cenu nemovitostí určuje ochota banky půjčovat peníze.

Metodika výpočtu dat a vzorový příklad

Data, která ukazují výhodnost/nevýhodnost měsíčních hypotečních splátek proti nájmu bytu v jednotlivých krajích ČR jsou kalkulována z průměrných cen realitního portálu Sreality v období říjen–prosinec 2020.

K výpočtu byla využita průměrná cena nájmu za metr čtvereční podlažní plochy 60metrového bytu v jednotlivých krajích a průměrná nabídková cena za metr čtvereční bytu na prodej v jednotlivých krajích.

K výpočtu měsíční hypoteční splátky je kalkulováno s jistinou 80 % LTV a splatností 25 let. Vzorec je doplněn o úrokovou sazbu 4,49 % p. a., která kopíruje reprezentativní příklad Hypoteční banky, která poskytuje hypoteční úvěry největšímu počtu klientů v Česku.

Jde o výpočet, který ukazuje nejrozšířenější variantu hypotečního úvěru a má sloužit pouze jako orientační ukazatel. Výše hypoteční splátky je proměnlivá v závislosti na proměnných, které si klient zvolí.

Příklad:

Klient plánuje koupit byt v Jihočeském kraji za 3 720 720 Kč. Našetřeno má 744 144 Kč. Na zbytek mu banka poskytne hypotéku ve výši 2 976 576 Kč s úrokem 4,49 % p. a. Hypotéka musí být splacena do 25 let. Klient potřebuje vědět, kolik korun bude muset pravidelně našetřit z výplaty, aby byl schopen hypotéku financovat. Tuto částku porovná se současným nájmem, který platí ve výši 11 820 Kč. Pravidelná měsíční splátka bude 16 528 Kč. Klientovi se tak nevyplatí koupit byt, protože měsíční náklady na bydlení by se mu zvýšily.

Největší rozdíl mezi měsíční splátkou hypotéky a cenou nájmu bytu vychází v hlavním městě. Za průměrný šedesátimetrový byt Pražan zaplatí podle dat realitního portálu Sreality na nájmu 19 080 korun. Hypoteční splátka, která je kalkulována s osmdesátiprocentní jistinou, aktuální úrokovou sazbou, kterou ve svém reprezentativním příkladu nabízí Hypoteční banka, největší poskytovatel hypotečních úvěrů na českém trhu a splatností úvěru 25 let, se vyšplhá na 33 446 korun měsíčně. Rozdíl těchto dvou měsíčních výdajů tak dosahuje 14 366 korun.

Rozdíl, který pokořil desetitisícovou hranici aktuálně zaznamenává také oblast Středočeského kraje, kde průměrná hypoteční splátka vychází na 27 655 korun, kdežto průměrná cena nájmů se v případě bytu o šedesáti metrech čtverečních pohybuje na úrovni 17 580 korun.

Naopak nejnižší rozdíl mezi splátkou hypotéky a cenou pronájmu bytu vychází v Moravskoslezském kraji. Vzorec tu ale navzdory tomu zůstává stejný. I zde totiž nájem vyjde levněji, a to konkrétně o 1 622 korun. (Při výpočtu opět vycházíme ze vzorového příkladu popsaného v metodice výpočtu dat.)

Pro srovnání – v roce 2020 data ukazovala naopak na výhodnost bydlení ve vlastním, kdy hypoteční splátka často vycházela o stovky až tisíce korun levněji. Průměrná splátka hypotéky tehdy vycházela na 10 567 korun, zatímco na nájmu zaplatili Češi 12 817 Kč.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Je to opravdu dramatická změna, která nastala v průběhu 1 roku !!! Uvidíme zda se nové vládě podaří zkrotit inflaci a zvládnout bytovou situaci pro občany.

Diskuse

Buďte první, kdo okomentuje tento příspěvek.