Může Vás vyhodit z bytu hned jak skončí nájemní smlouva?

Ohledně nájemní smlouvy a nájemního bydlení obecně koluje spousta polopravd, dohadů a nejasností, které samozřejmě vyplývají z neznalosti Občanského Zákoníku, což Vás samozřejmě neomlouvá, ale je to tak. Více jak 90% účastníků nájemního bydlení OZ nezná, a to ani někteří z majitelů, kteří ve většině případů smlouvy tvoří.

Opravdu Vás majitel může vyhodit z bytu hned jak skončí nájemní smlouva? 

Dnes končí Smlouva o nájmu bytu, pronajímatel může nájemníka vystěhovat.

Nemůže. Nájem bytu je takzvaný chráněný nájem a v tomto případě je ochrana soukromí nájemníka vyšší než právo pronajímatele na výdělek z nájmu.

Vystěhování nájemníka musí probíhat podle pravidel, podle zákona, jinak pronajímateli hrozí obvinění z trestného činu porušování domovní svobody. Často slýcháme, že se nájemníci právě do takové situace dostanou a pak prožívají stresy a v zásadě nejsou schopni se pohnout z místa.

Správný postup je takový, že před vypršením doby nájmu se musejí smluvní strany vzájemně písemně informovat o tom zda mají, nebo nemají zájem ve smluvním vztahu pokračovat. Pokud pronajímatel nemá zájem v nájmu pokračovat, tak to oznámí nájemníkovi v dostatečném předstihu. Pokud je nájemník takto informován a stejně nedodrží lhůtu k vystěhování/předání bytu, tak to může být problém a nájemník může být sankcionován a to se může prodražit.

Pokud se ovšem smluvní strany nedohodnou, respektive pronajímatel nesdělí písemnou formou nájemci, že nemá zájem na prodloužení smlouvy, tak nájemníka prostě vystěhovat nemůže, protože smlouva se automaticky (po uplynutí 3 měsíců) prodlouží.

Řádně sepsaná a správně napsaná Smlouva o nájmu bytu na toto všechno myslí a nemohou tak vznikat zbytečné diskuse. Smlouvu o nájmu bytu si samozřejmě můžete zakoupit na našich stránkách zde:

https://ferovypronajem.cz/vzory-smluv.html.

Pronajímáte (si) byt za statisíce ročně? A na smlouvách budete šetřit? Stáhněte si naše vyladěné smlouvy a buďte v klidu.

 

Diskuse

Buďte první, kdo okomentuje tento příspěvek.