Ceny nájmu klesají

Nechceme Vás nudit statistikami a čísly ze všech možných tabulek. Jen se s Vámi chceme podělit o zkušenosti a náš pohled na věc a samozřejmě respektujeme, že Váš pohled na věc může být jiný.

Ceny nájmu klesají – to už je z průběhu minulého roku jasné. Pro majitele nemovitostí to není to žádná katastrofa, protože od roku 2012 nájmy nepřetržitě rostly a pro nájemníky je to dobrá zpráva, protože si trochu oddechnou. 

Ceny nájmů se snížily u všech jedno-, dvou- a třípokojových bytových dispozic. Nájem nejpopulárnějšího typu bytu 2+kk zlevnil v průměru o dva až tři tisíce korun.

Jenže není Praha jako Praha. Centrum zlevňuje, periferie se v zásadě nemění, nebo jen mírně, ale rozhodně pomaleji než v centru.

V centru a rozšířeném centru Prahy je pokles cen patrnější. Nejde jenom o tisíce volných bytů určených pro Airbnb. Zmizeli také studenti, kteří kvůli distanční výuce přestaly držet byty, které téměř nevyužívají a mnozí z nich v nynějším akademickém roce nebudou ubytování řešit vůbec.

Obecně se dá říct, že o pronájmy klesl zájem, respektive zmizela poptávka a byty se prostě nepronajímají tak jako třeba v listopadu minulého roku. Počet volných bytů na inzertních portálech to jen potvrzuje.

Někteří z pronajímatelů již jistě mají osobní zkušenost a proto všem pronajímatelům radíme: Tento rok neřešte ZA KOLIK, ale KOMU. Většina z Vás uzavírá smlouvy na dobu určitou – jeden rok a ten uteče jako voda a bude tedy příležitost diskutovat s nájemníky o ceně nájmu na příští období.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Mějte se krásně, nepropadejte panice a hlavně buďte v pohodě!

 

Diskuse

08.04.2021 10:32 / Jan K.
Už to bylo potřeba, ceny nájmů jsou nehorázné, takže i když je to teď o něco levnější, tak se obávám, že za dva roky to zase bude nehorázně vysoko.
20.03.2021 10:11 / L. T.
Dobrý den, s tímto článkem mohu souhlasit, protože i v Plzni pociťuji výrazně menší poptávku.